Tharegidegetegadhideketetom da

Wauw.

Voor de ritmisch nader geïnteresseerden: dit heet bol, een mnemonische lettergrepentechniek die bedoeld is om tabla mee te leren spelen,* maar dus ook op zichzelf gebruikt kan worden om nietsvermoedende Youtubesurfers mee te verbluffen.

* Of nouja, ongeveer dan; check Marijes commentaar voor een accuratere toelichting.

En als je dan de kneepjes een beetje beet hebt kun je door naar dit:

8 gedachten over “Tharegidegetegadhideketetom da

  1. Een kleine specificatie: Noord- en Zuid-India hebben verschillende ritmische systemen. In Zuid-India heet het Konakkol, in Noord-India Taal of Tala. Beide systemen bestaan uit verschillende soorten lettergrepen (bol). In het bovenste filmpje horen we Konnakkol (Zuid-India) en in het tweede filmpje demonstreert Zakir Hussein Taal/Tala (Noord-India). Tabla is een instrument dat zijn oorsprong vindt in Noord-India en daarbij hoort dus Taal als ritme systeem. Zuid-Indiase muziek wordt begeleid door een mridangam. :)

    Geliked door 1 persoon

        1. Ha, goeie, dank andermaal!

          Maar, laten we effe eerlijk zijn: een mridangam is natuurlijk gewoon twee tabla’s kontsgewijs aan elkaar gelijmd. Kun je er wel zo’n doekje omheen wikkelen, maar ik heb ze door. ;)

          Like

  2. Als de twee bollers en de tabla man samen gaan heb je een puike Indiase hip hop groep .
    Ik ga een keer naar India.

    Like

    1. Noord- of Zuid-? Zoals iedereen namelijk uiteraard weet hebben Noord- en Zuid-India verschillende ritmische systemen. In Zuid-India heet het Konakkol, in Noord-India Taal of Tala. Beide systemen bestaan uit verschillende (etc.)

      Like

Plaats een reactie