Geheugentechniek

Stel u een non voor, die met een geit op een zeilboot zit. Nee, doe maar even. Hoe levendiger hoe beter. Klots klots, Ave Maria, bèèèh.

Ja? Beeld in hoofd?

Goed zo. Nu weet u dat Janneke is geboren op 22 april 1997. En dat u dat waarschijnlijk nooit meer vergeet.

Ziedaar zomaar een voorbeeldje uit de geweldige colleges Geheugentechniek die collegavriendblogbezoeker Martin Baasten sinds vorig jaar aanbiedt.

Als student word je geacht ongehoorde hoeveelheden feitenkennis in je op te nemen, maar gek genoeg krijg je er vrijwel nooit bij te horen hoe je dat aanpakt. Wat te doen als je per dag zestig jaartallen moet stampen? Waar te beginnen aan een boek van 500 pagina’s? Hoe ga je al die Chinese karakters onthouden? En dan liefst niet alleen voor op het tentamen, maar als het even kan ook voor het leven erna?

Wel, daar zijn dus deze colleges voor, en ik mag gerust stellen dat ik van de ene eye-opener in de andere val. Bekijk alleen al filmpje 2, over hoe ons geheugen werkt:

Man, had ik dit in mijn tijd gehad, ik ware lang zo’n warhoofd niet. Volmondig aanbevolen kost kortom, niet alleen voor studenten maar voor iedereen die zijn hersens beter wil leren gebruiken!

Wie meer naadjes in haar kous blieft: Martin put onder meer uit de toffe boeken Het Geheugenpaleis (Moonwalking with Einstein) van Joshua Foer en De Taalhacker (Fluent Forever) van Gabriel Wyner.

Moonwalking   Fluent Forever

2 gedachten over “Geheugentechniek

Plaats een reactie