Raadplaat: kleurige kronkel

Wat zien wij hier?

kronkel

Stuur uw oplossingen in vóór 14 april (ongeveer) en maak kans op zelf zo’n plaatje maken!

Update: Goed, warmer dan Henk worden we geloof ik niet (of het moet Elsje zijn, maar die zegt het niet). Jazeker, wij hebben hier inderdaad te maken met een langesluitertijdopname middels een schuddende camera. Maar waarvan? Het antwoord luidt:

Sirius!

Heuh, Drabkikker, Sirius? Maar die kleuren dan? Jahaha lekkere rekels, dat zit zo.

Het zal omhoogkijkers bekend zijn dat sommige sterren nogal aan flonkeren doen. Niet van hun eigen natuurlijk (zoals u eenvoudig kunt nagaan door even in het heelal te gaan hangen), maar omdat hun licht door de wobbeligheden in onze atmosfeer (slieren, noemt Marcel Minnaert ze) heen moet schijnen en daar een beetje door gebogen en gebroken wordt.

setting_sun_01.jpg

Is je lichtbron voldoende klein (zoals het geval is bij sterren; bij planeten werkt het al niet echt meer), helder (dat zit snor met Sirius) en staat hij bovendien tot 14 april (ongeveer) lekker laag aan de hemel zodat hij door extra veel atmosfeer heen moet om bij ons te komen, dan kan dat regelrechte disco-effecten opleveren. Scintillatie, is de wetenschappelijke term.

Welnu, en in plaats van zulks te filmen kun je ook een camera nemen waarvan de sluiter voor langere tijd open kan, hem op een flonkerster richten en schudden maar! Resultaat: kleurige kronkels.

image_45810.jpg

Is dat nou niet lollig? En dit kunt u dus, mits camera, geheel eigenerhand de eerstvolgende wolkenloze avond zelf ook. Naar buiten jongmensch!

(En veel dank aan de fijne lieden bij het UFO Meldpunt Nederland mij tot deze post te inspireren.)

Update: Het werkt!

16 gedachten over “Raadplaat: kleurige kronkel

  1. ja nee dat lijkt me duidelijk hè… Het is een duif op een tweewielige aanhanger die net voor dat deze foto genomen wordt los is geraakt van de bijbehorende auto en aangezien dit alles op de brennerpass gebeurde vliegt op deze foto duif+wagen dus in het luchtledige.

    Like

  2. De laatste keer dat ik mee deed aan een Drabquiz (en het juiste antwoord gaf)
    heb ik nooit mijn prijs ontvangen…

    Ik weet wat dit is maar ik zeg het natuurlijk niet.

    Like

    1. Wat fijn dat iedereen mijn ongeschreven maar met ijzeren vuist gehandhaafde regel “Het is niet toegestaan om meteen het goede antwoord te geven. Er moeten eerst vijf verkeerde antwoorden worden gegeven. Anders is het niet leuk.” respecteert!

      Like

      1. Met een gewoon zaklantaarntje in het donker op een muur met verschillende kleuren en dat dan ook weer met de camera op statief en de lens open.

        Of, zo zag je kerstverlichting eruit toen je hem niet terug kon krijgen in dat veel te kleine doosje.

        Of, een vuurvliegje dat LSD tot zich heeft genomen.

        Like

          1. Je kan natuurlijk ook een lichtbron nemen die steeds van kleur verandert (LED?) en dan met een lange sluitertijd (een paar seconden of meer) wat rondzwaaien met je camera.
            Gaat het best na het innemen van een behoorlijke hoeveelheid drank.

            Like

Plaats een reactie