Hele Snelle Dingen (vertraagd)

Licht gaat boel veel snel, dat weet u wel. Waar een auto in een seconde een groffe dertig meter aflegt, zit het licht van de koplampen in hetzelfde tijdsbestek al bij de maan. Rap, noemen we dat. Sterker, het is de absolute snelheidslimiet van het heelal.

Een realtime lichtpuls van de aarde naar de maan.

In alledaagse huiskameromstandigheden kun je dan ook met gemak zeggen dat licht oneindig snel gaat. Knip de plafonnière aan en het licht is meteen bij het tapijt, zonder vertraging. Tenminste, zo lijkt het. In werkelijkheid moet het licht, net als het water uit een sprinkler, de afstand plafond-vloer overbruggen, en daar heeft het wel degelijk enige tijd voor nodig. Maar dan dus een veels en veels te korte tijd om met het blote oog te kunnen waarnemen.

Enter femto-fotografie: een hogesnelheidsfilmtechniek ontwikkeld door Ramesh Raskar, waarmee opnames kunnen worden gemaakt tegen een biljoen beeldjes per seconde. Een biljoen! Waar een normale filmcamera er dus vierentwintig maakt hè.

Nou, en dat is rap genoeg om licht te zien bewegen:

Woha. Daar sta ik toch wel even met open mond bij te gapen. Hier zien we dus het àllersnelste eh, spul dat er per definitie in het universum bestaat, doodkalm door de kamer wandelen alsof het de lapjeskat is. Ik weet een Zwitser die dit heel tof zou hebben gevonden.

Hieronder legt Raskar het principe van de femtofotografie nader uit. Oh, en je kunt er ook mee om hoekjes kijken. Neehoor, ik had mijn onderkaak verder niet meer nodig vandaag.

(En trillion is Engels voor ‘biljoen’ hè. Dat u niet denkt van eh, zeg hoor eens.)

9 gedachten over “Hele Snelle Dingen (vertraagd)

  1. De gezusters ten Kate krijgen er jeuk van maar durven het niet te zeggen…

    Ea ten Kate maar eh mag hij wel ‘groffe’ zeggen? volgens mij niet namelijk maar ik durf het niet te zeggen
    17 minutes ago · Like

    Eliza ten Kate Ik las dat ook, and it gave me feelings…en ik durf het ook niet te zeggen.
    3 minutes ago · Like

    Eliza ten Kate maar vermoedelijk is het een dirkgrap, of kan het in deze context net weer wel…
    3 minutes ago · Like

    Ea ten Kate Hahaha onze gezamelijke drabvrees….
    A few seconds ago · Like

    Like

Plaats een reactie