10 gedachten over “Web

    1. Wees jij maar blij dat je niet in Spijkerschriftland geboren bent dan. ‘Eens kijken, hoe schreef je “De ziggurat staat er kek bij vanochtend” ook alweer? Nu3-un DE4-ili BU-da-e šu-KA? Of was het nou ŠAR2-bi-un e2-ENKI ba-a-tu4 ta-zu3-um?’

      Like

      1. Maar wel weer handig van die Mesopotamiërs is dat ze cijfers èn letters in hun schrift combineerden, zodat je met minder tekens toe kan.

        Like

      1. Zucht. Fijn, dank je. Komt ie:

        Spijkerschrift (gebruikt vanaf ongeveer 3500 v. Chr. door onder meer de Sumeriërs, Assyriërs en Babyloniërs, maar ook Perzen en Elamieten) gebruikt spijkervormige symbooltjes die niet staan voor letters, maar voor lettergrepen dan wel voor hele of gedeeltelijke woorden of begrippen. Omdat de tekens erg complex zijn zetten Westerse wetenschappers ze liever om in een transcriptie in Westerse letters, met streepjes tussen de afzonderlijke tekens: pa-bu-li-ša, etc. Het lastige met spijkerschrift is echter dat het voor één en dezelfde lettergreep (bijvoorbeeld mu) soms wel tien verschillende tekentjes gebruikt, die er compleet verschillend uitzien. Om die tekens te onderscheiden gebruikt men in de transcriptie volgnummers: mu1, mu2, mu3, etc. En dan heb je dus ook nog hele woorden ertussendoor, en zogeheten determinatieven, en leenbegrippen uit andere spijkerschrifttalen etcetera. Het gevolg is een dermate chaos dat men serieus een tijd heeft gedacht dat het spijkerschrift een ouwe grap was. Er is onlangs een tablet aangetroffen dat vertelt van de veroordeling van een jonge schrijver: Ende ta-rabbu-KI7-ku-rum sprak: Wat nu als we gewoon voor elke klank één teken gebruiken? Ende koning Rabbu-šappur verordonneerde dat zijn lever zou worden uitgerukt en nog warm in zijn gezicht gesmeten waarna zijn genitaliën met honing dienden te worden ingewreven als een feest voor de mieren.

        Vandaar.

        Like

        1. Toch knap van die Sumeriërs dat ze het spijkerschrift hebben ontwikkeld voordat de spijkers waren uitgevonden. Ik ben (tot nu toe, en hopelijk blijft dat ook zo) de enige aanhanger van de spicariumtheorie.
          Ze gebruikten het schrift voor het bijhouden van de (graan)voorraden in hun spijkers.

          Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie