15 gedachten over “Ijskoude Verleiding

  1. Ja, maar dat komt omdat als je in Word de optie “dubbele hoofdletters” onder autocorrect aanklikt, de dubbele hoofdletters vanzelf worden ontdubbeld. Vandaar!

    Like

    1. Janee, ik kan ook nog wel bedenken hoe het ontstáát, maar dan verwacht je toch dat een ontwerper zijn gezonde verstand zo’n miscorrectie à la stante pede terugdraait. Maar ik vrees inderdaad dat zich noemende ontwerpers heden ten dage ook kunnen worden aangetroffen onder de mensen die de Word-autocorrect voor authoritatief houden.

      Like

  2. EIgenlijk is het een beetje vreemd dat wij die lange ij of y met puntjes überhaupt hebben, niet? Rare historische spelling ook! En dan denken wij dat die Engelsen gek doen met hun 15e eeuwse orthografie…

    BAMA-structuur en BaMa-structuur heb ik inderdaad ook altijd vreemd gevonden, maar laten we eerlijk zijn: het invoeren van die structuur op zich zonder echt over te gaan op het Angelsaksische financieringsmodel voor hoger onderwijs was al een ondoordachte keuze…

    Like

    1. ’t Schijnt een Nederlandse uitvinding te zijn, de ij. Of de j, dan. Van oorsprong een ornamentiek haaltje aan de tweede i van wiis, vrii en aanverwanten. En in handschrift bleek het resulterende ding weer vreselijk op de al bestaande y te lijken, zodat men die weer ging verwarren en er zelfs puntjes op zetten. Als ik het me wel herinner. Op oude typmachines was de ij ook één toets.

      Like

    2. BA en MA zijn handig voor Bachelor, resp. Master of Arts, en Ba/Ma voor bachelors en masters in het algemeen – houdt niet iedereen zich daaraan dan?

      Like

      1. Verdere naspeuringen leren mij dat “standaard” misschien wat overdreven is, maar een bord als dit is zeker niet zeldzaam:

        http://genesisrevelation.be/archief/2010/10/27/lange-ij/

        Ik herinner mij ook hoofdstuktitels of zinnen in cursussen van Leuvense professoren die Ij gebruiken in plaats van IJ.

        Overigens wordt onze ij ook een struikelblok zodra het opduikt in vreemde woorden, getuige spellingen als byoux:

        http://nl.wikipedia.org/wiki/IJ_(digraaf)#Uitzondering

        Like

Plaats een reactie